gefilte fishmandonguilles de peixIngredients:
1'5 kg de lluç o qualsevol altre peix blanc
3 o 4 pastanagues
3 o 4 cebes
2 ous
api
aigua
pebre negre
sal
.
Preparació:
Peleu i piqueu molt petit les cebes, les pastanagues i l'api.
Renteu i desespineu el peix. Trinxeu-lo molt fi.
Aboqueu-ho tot en un bol, afegiu-hi els ous i salpebreu-ho al vostre gust. Barregeu tots els ingredients fins que aconseguiu una massa homogènia. Aneu agafant petites porcions d'aquesta massa i feu-ne boles, com si féssiu mandonguilles.
En una olla amb molta aigua, poseu-hi a coure aquestes mandonguilles de peix.
Serviu-les fredes.
pa de sàbatpa de sàbatIngredients:
1 kg i 1/4 de farina
1 nou de llevat
1 cullerada de sal
50 g de sucre
2 ous
1/2 got d'oli de gira-sol
.
Preparació:
En un bol, bateu-hi els ous amb el sucre. Afegiu-hi la sal, l'oli i el llevat dissolt en un got d'aigua calenta.
De mica en mica, aneu-hi afegint la farina mentre ho pasteu amb els dits. Quan tingueu la massa llesta, deixeu-la reposar tapada amb un drap fi i dins d'una bossa de plàstic en un lloc temperat, sense corrents d'aire, durant una hora i mitja aproximadament.
Després, torneu-la a amassar i ja podreu donar-hi la forma de trena típica d'aquest pa.
Enforneu la massa, a uns 180º, durant una mitja hora.
dàtils farcits de massapàIngredients:
1/2 kg de dàtils sense pinyol
2 tasses de sucre
1 tassa d'aigua
3 tasses d'ametlles crues
.
Preparació:
Obriu els dàtils amb una incisió al llarg de cada un.
Prepareu el massapà. Desfeu el sucre amb l'aigua freda i poseu-lo al foc fins que sigui un almívar espès. Retireu-lo del foc.
Piqueu les ametlles per aconseguir-ne farina d'ametlla.
Barregeu l'almívar amb la farina d'ametlles i deixeu que la barreja es refredi. Us quedarà una massa enganxosa.
Pasteu una mica aquesta massa i doneu-hi una forma allargada, que us anirà molt bé a l'hora de preparar les boletes amb què farcireu cada dàtil.
Perquè quedi més bé, el massapà ha de reposar d'un dia per l'altre i, si us agraden, també podeu farcir prunes o albercocs secs.
ozne Hamanorelles d'Amanpostres típiques de Purim.
Ingredients:
1/2 kg de farina
250 g de sucre
1 sobre de llevat
2 ous
125 cc de suc de taronja
75 cc d'oli de gira-sol
.
Preparació:
En un bol de mida grossa, barregeu-hi tots els ingredients, pastant amb les mans, fins que aconseguiu una massa fina, sense grumolls, però que s'enganxi una mica als dits, ja que si s'absorbeix tota la farina, després de coure queda molt resseca.
Per donar forma a les "orelles", agafeu una porció de la massa, esteneu-la perquè quedi fina i, amb una copa o un got, talleu-la de forma rodona. Farciu-la amb el que més us agradi (xocolata, coco, melmelada, o el més típic: dàtils i nous). Poseu el farciment al mig i tanqueu la massa donant-hi una forma més aviat triangular, deixant que es vegi una mica de farciment.
Enforneu les "orelles" entre 5 i 10 minuts. Un cop cuites, deixeu-les refredar i, després, escampeu-hi sucre glaç per sobre.
Segons els entesos, són molt més bones al cap d'un parell o tres de dies de coure-les.
makboubaamanida cuitarecepta típica de Tunísia
[img[http://www.tvcatalunya.com/tvcmult/144632282.jpg[/img]
Ingredients:
3 pebrots vermells
3 o 4 alls
4 tomàquets
sal
un raig d'oli d'oliva
.
Preparació:
Escaldeu els tomàquets, peleu-los i traieu-ne les llavors.
Talleu els pebrots vermells i els tomàquets a trossos no gaire petits.
Peleu els alls i talleu-los. No cal que els trinxeu.
En un cassó amb un bon raig d'oli d'oliva, poseu-hi a coure a foc lent les hortalisses tallades.
Deixeu que cogui tot fins que vegeu que el pebrot gairebé es desfà i l'oli puja i queda per sobre.
Aboqueu-ho en un plat per servir i deixeu-ho que es refredi abans de portar-ho a taula.
caviar d'albergíniacaviar d'albergíniarecepta típica del Marroc
Ingredients:
2 albergínies
2 grans d'all
suc de llimona
maionesa
sal
.
Preparació:
Peleu els alls i talleu-los per la meitat. Reserveu-los.
Unteu les albergínies amb oli d'oliva. Feu a cada albergínia un parell d'incisions amb un ganivet i fiqueu-hi a dins un bocí d'all perquè no es ressequin.
Escaliveu-les al forn, més o menys una hora, fins que quedin tovetes.. Un cop cuites, peleu-les i poseu la polpa en un bol, juntament amb els alls. Aixafeu-ho tot fins que quedi una crema. Afegiu-hi una cullerada i mitja de maionesa, una mica de suc de llimona i sal. Remeneu-ho perquè quedi tot ben barrejat i deixeu-ho que es refredi a la nevera fins a l'hora de servir-ho.