Els dilluns del Món jueu
al carrer Girona, 20
a les 19.15 h
3€ no socis UNESCO
El judaisme va ser la primera religió monoteista, la precursora del cristianisme i l’islam, amb els que comparteix l’”Antic Testament”. Així mateix, els jueus han format part del nostre passat no llunya i han estat sempre molt presents en el context internacional.
Aquest cicle (en la seva 3ª edició) pretén acostar-nos i conèixer aquest poble per ajudar a entendre millor tan la nostra cultura, com el mon en que vivim.
1. L’essència de la religió jueva.
Els principis de la fe i de la filosofia jueva vistos des de dins el judaisme. El contingut dels seus llibres sagrats, en especial La Torà, i les seves diferents interpretacions.
DALIA LEVINSOHN, secretaria general de la Federació Comunitats Jueves d’Espanya
1 de febrer de 2010
2. La vida comunitària, social, familiar i econòmica dels jueus.
¿Com viuen els jueus?, (la alimentació jueva?)¿Quines han sigut les seves importants aportacions científiques i artístiques?, ¿Con s’han interrelacionat amb les societats d’acollida? En especial las comunitats jueves de Catalunya i València
MERITXELL BLASCO, professora d’Història del Judaisme a la UB
8 de febrer de 2010
3. Els jueus a la Península Ibèrica (en especial a territoris catalans)
La seva presencia des d’època romana, visigòtica, islàmica i baix-medieval. Primeres comunitats. Sefard-Alandalús. Regnes cristians i conquesta. Conflictes i avalots. Lleis restrictives. Expulsió.
MERITXELL BLASCO, professora d’Història del Judaisme a la UB
15 de febrer de 2010
4. El jueus a la edat mitjana (en el context mundial).
Jueus i cristians visqueren junts molts segles abans que comencessin les persecucions. Llavors varen ser vistos con ostentadors d’un poder que els cristians no els volien donar. Aquí va començar el antisemitisme, les persecucions, expulsions, expansió i diàspora. Una conferencia imprescindible per entendre els fets del segle XX.
PILAR ROMEU, doctora en Filologia Semítica
22 de febrer de 2010
5. Els sefardites i la seva llengua
Qui són els jueus sefardites i per què s’anomenen així. Fem una introducció a l’univers cultural dels sefardites parant esment a la llengua: les seves denominacions, sistemes gràfics vigents i quin futur té. Una llengua que al llarg de cinc segles (del XVI al XX) ha servit de producció d’una rellevant obra literària. Una llengua al bell mig del debat acadèmic de si correspon a hispanistes o a hebraistes estudiar-la.
MOISÈS STANCKOWICH, vicepresident de TARBUT Castelldefels
1 de març de 2010
6. Principals festivitats jueves
La riquesa cultural jueva és fruit de molts segles de tradició i en aquesta hi tenen un paper important moltes celebracions i festes que generalment coincideixen amb els canvis estacionals. Tractarem les celebracions de Roix ha-Xanà, Iom Kippur, Khanucà, Purim i Pesakh, les més importants en el judaisme
MARIA JOSEP ESTANYOL, doctora en Filologia Semítica per la UB
8 de març de 2010
7. Els jueus en el segle XX.
Analitzarem en aquesta conferencia les causes i raons econòmiques, socials i polítiques que varen desembocar en el antisemitisme del segle XX (en especial en Alemanya), revisant els aconteixements històrics més rellevants.
PILAR ROMEU, doctora en Filologia Semítica.
15 de març de 2010
8. Literatura hebrea contemporània: d’Europa a Israel
Les principals generacions; el suport d’una nova comunitat de parlants d’hebreu; els primers autors natius. Temes: la conquesta de la terra; els pioners; els nous hebreus o cananeus; el beduí o el bon salvatge; la síndrome del sacrifici d’Isaac; la síndrome del creuat; Holocaust; el conflicte àrab israelià; entre l’aquí i l’allà, l’ara i el llavors
ANA BEJARANO, professora de llengua i literatura hebrees del Departament de Filologia Semítica de la UB
22 de març de 2010
9. El sexe a la Torà
Un divertit i interessant repàs d'un tema generalment tabú: com era el sexe en els temps bíblics? Mètodes anticonceptius, estructures familiars, embolics amorosos, divorcis i repudi, els diversos tipus de relacions carnals en l'època, etc. Tot degudament documentat i amb un toc d'humor.
LEON SORENSSEN, vicepresident de la Comunitat Jueva ATID de Catalunya.
12 d’abril de 2010
10. La Barcelona jueva.
Un recorregut virtual als dos Calls i Montjuïc per els carrers, edificis i objectes de la comunitat jueva medieval que han arribat a nosaltres. Les seves aportacions i conflictes. Associacions i activitats jueves avui.
VICTORIA MORA, Museu d’Història de Barcelona.
19 d’abril de 2010
* Durant aquest cicle s’organitzaran visites al Call de Barcelona i es programarà una sortida al Call de Girona, sempre que hi hagi un mínim de persones inscrites.