El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha emès un comunicat amb el que rebutja "les accions del govern d'Israel que vulneren la llibertat d'expressió i d'informació" i expressa "el seu total rebuig" a les amenaces que diversos articulistes catalans han rebut pel fet d'expressar la seva opinió sobre el conflicte.
"El Col·legi de Periodistes de Catalunya condemna les accions del govern d'Israel que vulneren la llibertat d'expressió i d'informació, i demana que els periodistes puguin accedir a la franja de Gaza per fer la seva feina, necessària per garantir la informació des del terreny i assegurar la denúncia de les violacions del drets humans", afirma el comunicat.
"El Col·legi fa seva la demanda de la Federació Internacional de Periodistes (FIP) perquè es garanteixi la protecció dels mitjans de comunicació i dels periodistes en qualsevol negociació que es porti a terme per posar fi a la violència a Gaza. La FIP, a la qual pertany el Col·legi, ha fet aquesta petició després que, divendres passat, fos bombardejat un edifici on hi havia representats diversos mitjans de comunicació", s'afegeix.
També s'assegura que "en base a informacions d'ONGs presents a la zona de conflicte, testimonis de periodistes palestins i fonts de la mateixa FIP, hi ha hagut atacs directes de l'exèrcit israelià contra vehicles amb el senyal de "Premsa" o "TV", i els avions israelians han atacat deliberadament les oficines d'Al Aqsa Televisió, accions que atempten directament contra les lleis internacionals. El reporter de la televisió palestina Eyhab Al Wahidi va ser mort divendres i és el quart periodista que mor en aquest conflicte".
"El Col·legi de Periodistes de Catalunya lamenta la prohibició d'Israel d'informar lliurement malgrat la sentència d'un tribunal israelià ordenant la fi del bloqueig als mitjans de comunicació a la zona", s'afirma.
"D'altra banda, el Col·legi de Periodistes de Catalunya expressa el seu total rebuig a les amenaces que diversos articulistes catalans han rebut pel fet d'expressar la seva opinió sobre el conflicte. Criminalitzar una persona per les seves opinions és del tot inacceptable en democràcia. Sigui de paraula o per escrit, tota amenaça és una forma de violència incompatible amb el dret a la llibertat d'expressió", conclou.