Catalunya Israel
¿Quieres reaccionar a este mensaje? Regístrate en el foro con unos pocos clics o inicia sesión para continuar.
Catalunya Israel

Fòrum d'agermanament entre Israel i els Països Catalans
 
ACAIÍndexÚltimas imágenesCercarRegistrar-seIniciar SessióARCCI

 

 Punt i a part. El xabat, les festes i altres històries

Ir abajo 
AutorMissatge
Sayeret
מנהל
Sayeret


Nombre de missatges : 895
Localisation : Baix Empordà
Registration date : 22/01/2007

Punt i a part. El xabat, les festes i altres històries Empty
MissatgeAssumpte: Punt i a part. El xabat, les festes i altres històries   Punt i a part. El xabat, les festes i altres històries Icon_minitimeDs Jun 30, 2007 1:26 pm

«El xabat és una gran contribució del poble jueu a la humanitat perquè és el primer cop que un poble elegeix un dia de la setmana per descansar del treball i feines rutinàries.» L'expert Xavier Torrens destaca així l'existència d'una jornada que comença el divendres al vespre (alguns jueus van a la sinagoga per celebrar el kabalat xabat) i s'allarga fins al dissabte a la nit. Jai Anguita, de Bet Shalom, veu el xabat com «el temps per reflexionar, compartir, estar en família, relaxar-se». Cal entendre que per als jueus els espais no són sagrats però sí el temps. Així, el xabat és un dia d'estudi i temps per compartir amb alegria.

Dues de les festes més importants del judaisme són Roix ha-Xanà (en hebreu, «cap d'any») i el Pessáh. Com que el calendari jueu és lunar les dates de celebració canvien si es té com a referència el calendari comú. Així, aquest any el Roix ha-Xanà serà la nit del 12 de setembre. Els jueus entraran en l'any 5768. D'altra banda, Pessáh és la Pasqua jueva. Els nens són els protagonistes d'una festivitat que recorda que el poble jueu va aconseguir la llibertat sortint de l'esclavatge d'Egipte. «Pessáh és l'aportació jueva a la reivindicació de les llibertats individuals i les llibertats nacionals que després altres pobles han adoptat», comenta Torrens.

El desconeixement sobre els jueus no es limita només a les tradicions. Una dada poc coneguda: Montjuïc significa «mont dels jueus» en català antic. De fet, hi ha zones de Barcelona, com el call, que oculten entre els seus fonaments històries relacionades amb els jueus. Un altre exemple: a la plaça del Rei encara avui es distingeixen inscripcions funeràries en hebreu. Van ser profanades i extretes del cementiri de Montjuïc per utilitzar-les en l'edificació de l'Arxiu de la Corona d'Aragó. La plaça del Rei també va ser l'escenari de la Disputa de Barcelona, entre Nahmànides, jueu català, i Pau Cristià.

Una de les reivindicacions de la comunitat jueva catalana és que l'educació sobre l'Holocaust s'inclogui en l'ensenyament català, com ja s'ha fet en la resta de països europeus. Segons Torrens, «cal incloure'l perquè som Europa i Europa és la terra de l'Holocaust, i també per respecte al poble jueu».
Tornar a dalt Ir abajo
http://www.thereligionofpeace.com/
 
Punt i a part. El xabat, les festes i altres històries
Tornar a dalt 
Pàgina 1 de 1
 Temas similares
-
» Punt i a part. La Barcelona jueva
» Punt i a part. Porta oberta al judaisme
» Festes Jueves

Permisos d'aquest fòrum:No pots respondre a temes en aquest fòrum
Catalunya Israel :: Catalunya Israel :: Fòrum d'Història-
Canviar a: