Libro: Shalom Tarragona, martes, 21h, Col·legi Oficial d’Enginyers Industrialsde Tarragona
Tarragona.- L'Empresa Municipal de Mitjans de Comunicació (EMCT) de Tarragona ha finançat la publicació del llibre 'Shalom Tarragona' per revalorar i donar a conèixer en profunditat el passat jueu de la ciutat. L'obra, editada conjuntament en català i hebreu, és fruit de la feina de l'escriptor Francesc Valls-Calçada i el fotògraf Pep Escoda. Aaron Azagury, president de la important organització jueva B'nai B'rith, s'ha mostrat 'molt satisfet' per la feina feta i ha destacat que per a la confecció del llibre s'ha demanat la col·laboració de la seva comunitat, aspecte que ha assegurat que no és habitual.
Quan es relacionen els conceptes Tarragona i història, sempre acostuma a aparèixer en primer terme el passat romà de la ciutat. Per trencar en part amb aquesta visió única de l'herència de la ciutat, l'EMCT ha decidit que el llibre que anualment ajuda a editar aquest cop se centri en els vestigis jueus que hi ha repartits per la població i també per diferents municipis de la demarcació de Tarragona. <> Una de les principals conclusions que ha extret Valls-Calçada de la seva feina d'investigació ha estat que 'no som tan tolerants com ens han fet creure'. Els Reis Catòlics van expulsar oficialment els jueus l'any 1492, però anteriorment ja havien patit una certa persecució. Malgrat això, van deixar una destacada empremta cultural, sobretot durant l'època medieval, que ara s'intenta mostrar detalladament a través de l'edició de 'Shalom Tarragona'.
Azagury ha comentat que en ciutats com Girona, Toledo, Còrdova o Segòvia quan s'ha investigat sobre l'herència jueva no s'ha tingut en compte l'opinió dels jueus locals ni se'ls ha requerit la seva intervenció, cosa que sí ha passat en el cas tarragoní. Ha subratllat que aquestes restes 'no són pedres mudes, sinó part de la cultura actual'.
La presidenta de l'EMCT i exregidora de Patrimoni, Maria Mercè Martorell, ha reconegut que massa vegades 'lo romà s'ho menja tot' i, per aquest motiu, és tan important reivindicar també la resta d'elements històrics i culturals que han permès desenvolupar la ciutat.
En aquest sentit, Martorell ha criticat durament els actuals responsables de Patrimoni de la ciutat perquè ha assegurat que des que va ser expulsada de l'equip de govern municipal 'no s'ha fet res' i s'ha 'interromput' el pla per impulsar el coneixement dels vestigis jueus que hi ha repartits per diferents zones del nucli històric de la ciutat.