DIUMENGE, 01/04/2007 - 11:00h
Un vi 'kosher' de Capçanes, entre els millors del món
L'exporten a Israel i una trentena més de països
La comunitat jueva de diferents països prepara la Pasqua (Pessah) amb la compra de vi 'kosher', que beuran durant aquesta festivitat. El Celler Capçanes, situat a la població del mateix nom del Priorat, produeix des de 1995 aquest tipus de vi. L'exporta a més de trenta països i té una gran demanda per part de la comunitat jueva dels Estats Units. El Flor de Primavera és reconegut com el millor 'kosher' elaborat a Europa i ha aconseguit un gran prestigi internacional.
A tall d'exemple, ara fa pocs dies, una ampolla especial de Flor de Primavera va aconseguir la xifra més alta en una subhasta amb fins benèfics que es va fer al Museum of Jewish Heritage de Manhattan: mil dòlars. El Celler de Capçanes produeix unes 25.000 ampolles de Flor de Primavera cada any, elaborat amb un 30% de garnatxa, un 30% de cabernet sauvignon, un 25% de carinyena i un 15% d'ull de llebre. El seu preu ronda els 18 euros.
Com es fa el vi 'kosher'
El vi 'kosher' (que vol dir correcte o apte) és consumit per la comunitat jueva en celebracions com la Pasqua jueva o el Sàbat i compleix uns criteris de producció molt estrictes. Tot el procés de fabricació del vi, excepte la verema, l'han de fer jueus. El cupatge el decideix l'equip d'enòlegs del celler, però tret de donar les directrius, tots els passos d'elaboració i embotellament del vi l'han de fer jueus. Altres condicions que ha de reunir el vi 'kosher': l'edat mínima dels ceps ha de ser de quatre anys, no es poden fer servir fertilitzants orgànics, les ampolles han de ser noves, l'ú per cent dels beneficis del vi s'ha de donar per a caritat i el setè any, l'any del Sàbat, s'ha de deixar descansar la vinya perquè es regeneri.
[A la foto, el celler on madura el Flor de Primavera].